passim pisał(a):bobi, absolutnie tak.
Co zmieni, jeśli napiszę kto wydał Żydów z lasu w Porębach. Ktoś się wybierze w zaświaty ukarać winnego, czy pójdzie na łatwiznę i napiętnuje jego dzieci?
v460 pisał(a):
passim pisał(a):bobi, absolutnie tak.
Co zmieni, jeśli napiszę kto wydał Żydów z lasu w Porębach. Ktoś się wybierze w zaświaty ukarać winnego, czy pójdzie na łatwiznę i napiętnuje jego dzieci?
No wlasnie nic nie zmieni. Wprawdzie zbrodnia jest zbrodnia i powinna byc osadzona, ale nie znamy okolicznosci, a osoby, ktora czyn popelnila juz nie ma. Mniejszym zlem jest chyba milczenie, bo nie ma prawa ani powodu obciazac dziecka zbrodnia rodzica.
passim pisał(a):@Mataj Hitler doskonale dobierał ludzi, żeby realizować swoją politykę. Rosenberga podobno nie znosił.
passim pisał(a):Nie ma lepszego sposobu na pozbycie się uprzedzeń niż poznanie historii i kultury. Mam nadzieję, że nasze gimnazja wezmą udział w konkursie.
v460 pisał(a):Powiem tak, ciezko mi sie z Wami gada, bo dla mnie punkt widzenia Polak=antysemita jest troche abstrakcja, znana z ksiazek, opowiesci, telewizji, tudziez radia (torunskiego zwlaszcza). W zyciu codziennym, wsrod moich blizszych i dalszych znajomych nie mam ludzi o takich pogladach. Mowie to calkiem powaznie, zdajac sobie sprawe, ze nie jest ton"reprezentatywna proba Polakow".
passim pisał(a):Żydzi się bogacą, że oczy bolą.
...
Żydzi poparli Rewolucję nie tylko w Rosji
v460 pisał(a):"koń idzie do Żyda” to jeden z wielu przykladow. W jezyku polskim takich ciekawostek jest wiecej - ot chocby znana wszystkim zabawa w Berka ;) Cala masa slow jest tez zapozyczona - np. slowo "fajnie" jest ponoc od "fajn", ktore w jidisz oznacza "koszerny". No i tak dalej.
Mataj pisał(a):
v460 pisał(a):slowo "fajnie" jest ponoc od "fajn", ktore w jidisz oznacza "koszerny". No i tak dalej.
Gwara waszawska jak widać też ma sporo z niemieckiego: landszaft, abcug, gancegal, wihajster
obcy pisał(a):... dałem sie przekonać, że to jest niegroźny margines społeczeństwa.
Zresztą pozory często mylą™. Działalność osoby ze środowiska Gazety Polskiej i PiS na co dzień kojarzy się niekoniecznie z fanatyzmem albo zaściankiem.
obcy pisał(a):Czy to nie jest zbyt mocne uogólnienie? Czy nie widziano Żydów przez pryzmat tych kilku miejscowych bogaczy, kiedy duża część należała do biedoty? (...) Żydzi mieli wybór siedzieć cicho na terenach okupowanych przez Niemców do momentu ich zabicia (w 1939 r. było już wiadomo, co im grozi od Niemców), albo iść na drugą stronę, przyjąć obywatelstwo radzieckie, bo tam szanse przeżycia wydawały się dużo większe.
passim pisał(a):Pocieszające, że głośniejsi ode mnie widzą i poruszają temat.
http://polska.newsweek.pl/w-nowym--newsweeku---jezus-maria--zydzi,92139,1,1.html
Mataj pisał(a):by w mrowisku trochę pogrzebać patykiem: http://www.debbieschlussel.com/50114/poles-were-complicit-in-holocaust-outrage-over-obama-gaffe-is-fraudulent-ignorant/
Mataj pisał(a):Polacy niestety często nie potrafią się cieszyć z tego co jest, tylko zazdrościć, że trawa zieleńsza po drugiej stronie płotu.
obcy pisał(a):Natomiast nie znalazłem żadnych informacji z dzielnic Wawer (getto w Falenicy) i Rembertów nt. rocznicy 20 sierpnia.
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!