15 Sierpnia -Dzień Wojska Polskiego na Dąbrowieckiej Górze
  • Zapraszy od godziny 10.00 do 18tej na Dąbrowiecką Górę oraz pola pod Dabrówką. Odtworzymy fragment umocnień przedmościa z roku 1920tego, pokażemy wystawy związane z wojskiem II RP oraz dynamiczny pokaz (o ile można czołg wsparcia piechoty posądzić o dynamizm) repliki czołgu Renualt FT17.
    743 x 1046 - 199K
  • Ja raz widzialem go w dynamicznym przejezdzie! Jechal Bronislawa Czecha na lawecie! ;)
  • A to nie ten sam-tego co widziałeś to rozłożyło MWP i głowi się jak to złożyć do kupy by pojechało o własnych siłach.
  • Trochę off topic, ale ponieważ jest tu kilka miłośników techniki do zabijania: Wprowadzony z Afghanistanu i odrestaurowany FT 17 można jutro obejrzeć na dziedzińcu pałacu prezydenckiego.
    http://www.prezydent.pl/aktualnosci/marsz-razem-dla-niepodleglej/aktualnosci/art,5,zabytkowy-czolg-na-dziedzincu-palacu-prezydenckiego.html
  • W naszym kraju ludzie nie sa "milosnikami techniki zabijania", ale raczej techniki, ktora pozwoli obronic sie przed najezdzcami lub wyrwac na niepodleglosc. Dlatego doceniam Obcy Twoja ironie, ale uwazam, ze jest ona bezzasadna. Oczywiscie, pewnie w kilku przypadkach Polacy byli najezdzcami, ale jednak niezwykle rzadko to mialo miejsce i z reguly odbywalo sie to bez satysfakcji (vide Haiti za Napoleona).

    Dlatego tez wielu z nas inaczej patrzy na "technike do zabijania"...
    Niestety obecnie nie mamy na tym polu wielu sukcesow, jesli nie liczyc szabli polskiej, VISa i URa, a przez chwile pewnie tez PZL P-7. Kiedys to i owszem - husaria przez dziesieciolecia w swoim czasie byla pewnie wiekszym wynalazkiem jak teraz predatory i inne amerykanskie wynalazki ;) Zaden Turek, Ruski czy Szwed nie byl jej straszny chocby i nawet w 10-krotnej przewadze sie stawil... To byla technika doskonala - zaden tygrys (nawet krolewski) takiej przewagi nie dawal, ani odrzutowy czy nawet rakietowy messerschmit ;)
  • Obcy techniką zabijania będzie finezyjne poderżnięcie gardła zwykłym kuchenny nożem,czy każdego posiadacza kuchennego noża nazwiesz miłośnikem techniki zabijania?