Nie do końca taki dom opieki jak na Projektowanej, tylko bardziej placówka medyczna, do której wypisują pacjentów, którzy potrzebują długoterminowej opieki ale nie muszą zajmować miejsca w szpitalu.
Muszę wam trochę psuć zabawę. Nie chodzi bynajmniej o to, że temat może być dla niektórych mało śmieszny. Ale tytuł wątku jest mało trafiony. Opieka to nie to samo co geriatria. Opieka może wam być potrzebna już w młodych latach, po wypadku, wylewie, w wyniku choroby itp., co nikomu nie życzę.
Mam nadzieję, że nowy tytuł usatysfakcjonuje admina. Jeśli nie - popraw proszę.
Obcy - nazwa może faktycznie niefortunna, ale ośrodek opiekuńczy bardziej kojarzy mi się z internatem. Mam nadzieję, że nowy tytuł będzie Ci bardziej odpowiadał. (?) Przy okazji - geriatria nie jest określeniem żartobliwym, prześmiewczym, więc nie rozumiem skąd wniosek, że psujesz zabawę, skoro "zabawy" nie było. Nikt nie określił, że to ośrodek ogólno opiekuńczy, a nie kierujący swoją ofertę do osób starszych. Ośrodek jest inwestycją prywatną? Czy gminną? Ktoś zna szczegóły?
W ramach zakładu opiekuńczo-leczniczego mogą przebywać pacjenci w stanie wegetatywnym, śpiączce oraz wymagający wspomagania oddechu respiratorem. Przyjęcie takich pacjentów odbywa się bardzo szybko, bez konieczności długotrwałego oczekiwania na miejsce. W przypadku pacjentów bez odruchu przełykania niezbędne jest wykonanie gastrostomii (tzw. PEG).