DEET to substancja odstraszająca komary (początkowo uważano, że blokuje im receptory tak, że komary "nie czują" dwutlenku węgla, który je wabi do człowieka, później się okazało, że ma jedynie silnie nieprzyjemny dla nich zapach). Wykorzystywana była początkowo do zwalczania owadów, ale ona jedynie je odstrasza. Amerykanie wykorzystywali ją dość powszechnie w dużych stężeniach (ok 30%) w środkach dla swoich żołnierzy w Wietnamie (do tej pory można podobne środki zakupić, zresztą jak ktoś się w ASG czy inny Painball bawi, to z dużym prawdopodobieństwem już na to wpadł) - takie zielone buteleczki widoczne na hełmach żołnierzy amerykańskich na filmach o Wietnamie (takie same buteleczki w kolorze białym to smar do broni ;) ).
Niestety środek ten raczej jest wykorzystywany do obrony własnej, a nie do ogródka. Do ogródka są inne środki, nie wiem czy skuteczne. Jeden z takich środków kupiłem, dam znać czy jest skuteczny, na razie nie wykorzystywałem, bo opady zniwelowałyby jego skuteczność do zera. Ten, który nabyłem nosi wdzięczną nazwę "pożegnanie z komarem" :)
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi środkami (nie wierzę, że nie). Może ktoś mógłby coś polecić?
ok, dzieki
rzeczywiscie taki skuteczny? wlasnie kupuje go na allegro ;)
Wygląda na to że jesteś nowy. Jeśli chcesz korzystać z forum kliknij na jeden z tych przycisków!